Witaj, na www.swiatrapu.pl
rejestracja zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: difel, dla, swiatrapu.pl, wywiad

WYWIAD dla swiatrapu.pl: DIFEL !
Autor Wiadomość
Atama 
Poziom upalenia

Wysłany: 2012-01-23, 14:25   WYWIAD dla swiatrapu.pl: DIFEL !

Witam Was kochani!
Przedstawiam Wam Difla, rapera z Warszawy. Jesteśmy tuż przed wydaniem Jego drugiej płyty i właśnie
z tego powodu mieliście okazje zobaczyć najnowszy klip Difla "Drugi raz" z gościnnym udziałem skreczy Dj'a Hard Cut'a.
Specjalnie dla Was porozmawiam z nim o Jego hip hopowej karierze.

A:Siemasz:)

D:cześć Miło mi.

A:Na początek przedstaw nam w skrócie jak zaczęła się Twoja podróż w rapie i jakie osoby przewinęły się w tzw międzyczasie ?

D:Podróż w rapie? Heh dopiero wsiadam do samolotu. Aby dotrzeć na lotnisko
(chociaż nadal nie czuję się jak bym miał odlecieć), przebyłem drogę w zasadzie nacehcowaną zdziwieniem moich dziś najbliższych przyjaciół, a zarazem kolegów po fachu, tym że w ogóle chcę to robić.
Dla nich było stanowczo za późno żebym zaczynał, jednak każda taka opinia motywowała mnie do tego żeby pokazać,
że jest inaczej. Dziś wspierają mnie, chociaż często opinie nadal nie bywają pochlebne.
Jeszcze długa droga przede mną.
Osób nie sposób zliczyć, są to przede wszystkim moi znajomi oraz ziomki z 19 SOUNDSTUDIO "19STKI"

A: Twoje teksty z poprzedniej płyty były specyficzne pod tym względem, iż nie było w nich
popularnego teraz "new schoolowego" wychwalania swoich umiejętności i osoby.
Dlaczego i czy dalej będziesz to podtrzymywał na nowej płycie?

D: Pierwszy album "19STKA" był niepełnym rozliczeniem mnie, ze wszystkich błędów, które popełniałem i popełniam nadal.
Dlatego nagrywam "Post Skriptum". Jest to swoiste uzupełnienie tego czego nie powiedziałem na pierwszym krążku.

A: Co Ci dało uczestnictwo w CokeLiveFreshNoise?

D: Heh MOOOOOC! Poznałem wielu bardzo uzdolnionych producentów, raperów, beat maker'ów. Nie był to jedynie klimat Hip-Hopowy,
dzięki czemu doświadczyłem zagadnień, na które na codzień nie natrafiam. Poznałem też Adama "OSTR", który ku memu miłemu
zaskoczeniu pamiętał mnie na Baltic Games, gdzie go supportowałem. Pokazał mi, że jedynie systematyczność i upór w działaniach
mogą mnie gdzieś dporowadzić.

A: Zdradzisz nam jacy goście będą na nowej płycie?

D: Oczywiście. Mercel, Świt, MadMajk, KaCeZet, Dj Hard Cut, a reszte to jeszcze zobaczymy, niech to zostanie niespodzianką ;p

A: Czym różni się nowa płyta od poprzedniej?

D: Jest świeża :) Mówi trochę więcej o mnie, ale już dość bezpośrednio.
Gro ludzi twierdzi, że jest progres w nawijce. A czym jeszcze? Na pewno sferą
muzyczną. Mercel ostatnimi czasy przechodzi samego siebie. Dodatkowo pojawi się
bit od śląskiego producenta, ale jeszcze musimy to potwierdzić więc nie chcę rzucać nazwiskami.

A: Co myślisz o Warszawskiej scenie? Jesteś z niej dumny, czy raczej odczuwasz
pewien schemat rapu z tego regionu?

D: Wiesz co nie ma tu żadnego schematu, schemat pojawia się tylko wtedy kiedy odtwarzasz, a nie tworzysz.
Czy jestem z niej dumny? To nie moje dziecko więc nie mogę być dumny czy zawiedziony.
Co o niej myśle? Jest silna, jednak prym wiedzie teraz Śląsk więc ukłon w ich stronę.

A: Jak zapatrujesz się na wiele nowych twarzy w hip hopie, które
w Warszawie mają szanse pojawiać się masowo?

D: Pijesz do mnie? ;p Sam pojawiam się dopiero, więc zostawię hipokryzję innym. Cieszy mnie to, że każdy może dziś robić coś niestandardowego, ale jeszcze bardziej to, że znajduja się ludzie, którzy potrafią to zweryfikować i nie jarać się wszystkim co popadnie. Rozwój przede wszsytkim.

A: Czym się inspirujesz?

D: Inspiruje mnie życie codzienne.

A: Jakie masz plany na promocje swojego albumu ?

D: yyyy, dziś to ustalę.

A: Niedawno zakończył się 2011 rok. Co Cię w nim pozytywnie zaskoczyło a co rozczarowało w świecie hip hopu?

D: Zaskoczyła mnie radio Czwórka. Pojawiła się w teleizji i zaczęła grać przede wszsytkim Hip-Hop.
Od razu dało się zauważyć, że rynek Hip-Hopowy jest najlepiej rozwijającym się gatunkiem w kraju.
Jakość polskich produkcji jest na światowym poziomie. Sądzę, że w tej chwili jest kilku polskich producentów,
których można by posadzić przy zagranicznych i okazałoby się, że to oni uczą się od nas. Jaram się polskim Hip-Hopem.
Rozczarowują mnie nadal amerykańskie pociągi do robienia sobie z dupy skarbonki.
To jest straszne. Do tego ostatni diss Drake'a i Common'a. Czemu w ogóle ktoś się zastanawia kto wygrał.
Common to historia i rap jakich mało! Drake? Autotiun, przechwałki i koks, dziwki, konserwy, pianino, pasztet.
MASAKRAH

A: Dzięki jak nie wiem co za wywiad i życzę sukcesów!

D: Dziękuję i Borem lasem...

wywiad: Atama

Odpowiedz do tematu